"Pianul Călător"

Turneul Pianul calator - Clasic începe pe 12 mai

Noua editie, cu numarul 12, a turneului national al pianistului Horia Mihail, intitulat Pianul calator, începe pe 12 mai la Piatra Neamt.

Un program cu tema Clasic, ce alatura trei celebre sonate si o fantezie pentru pian solo de Haydn, Mozart si Beethoven, pilonii clasicismului vienez, va încânta publicul care revine de fiecare data cu placere în salile de concert sau în aer liber, pentru a asculta recitalurile sau concertele Pianul calator, sustinute de pianistul Horia Mihail.

Turneul din 2022 începe pe 12 mai, la Piatra Neamt, continua apoi la Roman, unde se afla unul dintre pianele calatoare puse la dispozitia Radio România pentru acest proiect si la Bârlad, când va ajunge la Pavilionul Marcel Guguianu, în contextul Noptii muzeelor. Va continua apoi, pâna la mijlocul lunii iunie, ajungând în întreaga tara, alternând recitalurile si concertele cu orchestra.

Era greu de prevazut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul sau Erard, într-o zona în care acest instrument înca nu ajunsese, calatorind pe teritoriul a ceea ce avea sa devina mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns, susținând peste 200 de concerte. Acum, cele 5 piane calatoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.

Trecerea acestui turneu prin orase mai mici ale tarii si ramânerea pianelor de concert la dispozitia unor astfel de comunitati este o modalitate de a pune în evidenta potențialul activitaților culturale pentru a promova incluziunea sociala. Artele sunt pentru toata lumea si pot contribui la reinventarea celor de lânga tine. De obicei activitațile culturale joaca un rol mic în zona definita oficial ca parte componenta a incluziunii sociale. Chiar si asa, ele pot aduce o contribuție valoroasa si pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar si a responsabilitații care ajuta comunitațile sa inițieze si sa asigure proiecte pentru a se regenera. Anul acesta, la concertele din cadrul turneului national Pianul calator este acordata intrarea libera tuturor refugiatilor ucraineeni, ca o dovada de solidaritate si preocupare și pentru echilibrul emoțional al acestor oameni, care sunt nevoiti sa îsi gaseasca linistea si siguranta pe alte meleaguri decât cele ale tarii din care vin, ca urmare a razboiul ce creeaza adevarate tragedii pentru milioane de oameni.

Detalii, pe www.pianulcalator.ro, https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/, https://m.youtube.com/watch?v=JzxsnVgk8lw, https://www.youtube.com/watch?v=UaDEvvdehkU, https://www.youtube.com/watch?v=O2gTLfofgx0.

ITINERAR

Recitaluri si concerte cu orchestra

Haydn, Mozart, Beethoven

 • 12 mai, ora 17.30 - Piatra Neamt, Sala “Calistrat Hogas” a Consiliului Judetean
 • 13 mai, ora 19 – Roman, Casa de cultura
 • 14 mai, ora 20 – Bârlad, Pavilionul “Marcel Guguianu”
 • 16 mai, ora 19 - Alba Iulia, Sala Principia
 • 17 mai, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte
 • 19 mai, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio
 • 20 mai, ora 19 – Caracal, Teatrul National
 • 26 mai, ora 19 – Brasov, Sala Patria – concert cu Filarmonica din Brasov
 • 2 iunie, ora 19 – Tulcea, Teatrul “Jean Bart”
 • 8 iunie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio - concert cu Orchestra de Camera Radio
 • 17 iunie, ora 19 – Constanta, Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” – în aer liber

Producator: Pro Contemporania

Coproducator: Radio România
Cu sprijinul: JTI, Ade Gas Oil, Sense, Senia Music, Aqua Carpactica, Alliance Healthcare.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Accent TV, Tam Tam

Parteneri culturali si organizatori locali : Orchestrele si Corurile Radio România, Centrul pentru Cultura si Arte "Carmen Saeculare" Neamt, Casa de Cultura din Roman, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, Primaria Municipiului Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, „Colegiul National Decebal” din Deva, Filarmonica de Stat din Brasov, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria Caracal, Asociatia Fii si Prietenii Caracalului, Teatrul National Caracal, Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski” din Constanta