"Pianul Călător"

Pianul Calator – ENCORE.

 

La cererea publicului, turneul national al pianistului Horia Mihail - editia a 11-a continua (mai-iunie 2021)


Dupa concerte sustinute în 7 orase din tara – Sibiu, Deva, Brasov, Satu Mare, Târgu Jiu, Caracal si Bucuresti, la Sala Radio, pe 8 iunie, editia a 11-a a turneului national Pianul calator, intitulata Encore… se prelungeste pâna pe 27 iunie.

Horia Mihail va mai sustine recitaluri la Slatina – 11 iunie, Roman – 16 iunie, Bucuresti – Gradina cu filme, Creart – 22 iunie, Bistrita – 27 iunie si chiar la Chisinau, pe 17 iunie.
Un program extrem de atractiv, alaturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de pâna acum, încânta publicul care revine cu entuziasm în salile de concert sau în aer liber, pentru a asculta pe viu un nou recital Pianul calator sustinut de pianistul Horia Mihail.

În premiera, anul acesta, recitalul este urmat – în majoritatea oraselor – de proiectia filmului documentar Pianul calator - 10 ani, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin si un traseu cu totul inedit.

Calatoria anului 2021 a început pe 28 mai, la Sibiu si se încheie pe 27 iunie la Bistrita, cuprinzând 12 recitaluri în 10 orase din tara si la Chisinau, programul fiind actualizat pe masura ce conditiile au permis-o, în acord cu vremurile atipice si imprevizibile pe care le parcurgem.

Am stiut când începem, dar nu am stiut când ne vom opri…
De altfel, era greu de prevazut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul sau marca Erard, într-o zona în care acest instrument înca nu ajunsese, calatorind pe teritoriul a ceea ce avea sa devina mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele 5 piane calatoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.

Filmul documentar Pianul calator – 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce a cuprins aproape 200 de concerte si recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail în zeci de orase ale tarii si chiar peste granite. Pianul calator – 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce aduna marturii înca de la prima ediție, un documentar ce va ramâne ca marturie a unui efort de a aduce comunitațile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.
Trecerea acestui turneu prin orase mai mici ale tarii si ramânerea pianelor de concert la dispozitia unor astfel de comunitati este o modalitate de a pune în evidenta potențialul activitaților culturale pentru a promova incluziunea sociala. Artele sunt pentru toata lumea si pot contribui la reinventarea celor de lânga tine. De obicei activitațile culturale joaca un rol mic în zona definita oficial ca parte componenta a incluziunii sociale. Chiar si asa, ele pot aduce o contribuție valoroasa si pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar si a responsabilitații care ajuta comunitațile sa inițieze si sa asigure proiecte pentru a se regenera.

Proiectul turneului national Pianul calator este o astfel de inițiativa, iar filmul Pianul calator – 10 ani este un moment de reflecție, un moment în care ne oprim puțin, ne uitam înapoi, dupa care continuam drumul, pentru ca înca mai sunt foarte multe de facut.

 
     

www.pianulcalator.ro

https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

https://youtu.be/cgT21bqfNG0


ITINERAR

 • 28 mai 2021, ora 19 - Sibiu, Sala Thalia
 • 29 mai 2021, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte a Colegiului National "Decebal"
 • 2 iunie 2021, ora 19 - Brasov, Sala Patria
 • 3 iunie 2021, ora 18.30 - Satu Mare, Sala Filarmonicii "Dinu Lipatti"
 • 5 iunie 2021, ora 20 - Târgu Jiu, Parcul Coloanei fara sfârsit – în aer liber
 • 6 iunie 2021, ora 20 - Caracal, Parcul "Constantin Poroineanu" – în aer liber
 • 8 iunie 2021, ora 19 - Bucuresti, Sala Radio
 • 11 iunie 2021, ora 19 - Slatina, Centrul cultural "Eugen Ionescu" 
 • 16 iunie 2021, ora 19 - Roman, Casa de cultura
 • 17 iunie 2021, ora 19 – Chisinau, Sala cu orga
 • 22 iunie 2021, ora 20.30 – Bucuresti, Gradina cu Filme - Cinema & More (CREART) – în aer liber
 • 27 iunie 2021, ora 19 – Bistrita, Sinagoga

Producator: Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, JOROM, Vimetco ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Piccolo Maestro, Sense, Senia Music.

Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Accent TV, Tam Tam

Parteneri culturali si organizatori locali : Filarmonica din Sibiu, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, „Colegiul National Decebal” din Deva, Filarmonica de Stat din Brasov, Filarmonica „Dinu Lipatti” din Satu Mare, Primaria Municipiului Târgu Jiu, Primaria Caracal, Asociatia Fii si Prietenii Caracalului, Orchestrele si Corurile Radio România, Centrul cultural "Eugen Ionescu" Slatina, Casa de cultura a sindicatelor din Roman, Scoala de arta “Sergiu Celibidache” din Roman, Centrul cultural municipal “George Cosbuc” din Bistrita, Primaria municipiului Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Gradina cu Filme - Cinema & More, Sala cu Orga din Chisinau, Primaria din Alba Iulia, Casa de cultura din Alba Iulia.