"Pianul Călător"

Filmul documentar Pianul calator – 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte si recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail în zeci de orase ale tarii si chiar peste granite.

 

Filmul documentar Pianul calator – 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce au cuprins aproape 200 de concerte si recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail în zeci de orase ale tarii si chiar peste granite.

Pianul calator – 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce aduna marturii înca de la prima editie, un documentar ce ramâne ca marturie a unui efort de a aduce comunitatile mai putin dezvoltate din punct de vedere cultural si al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.

Pianul calator – 10 ani este purtatorul unui mesaj viu si actual, alert, fara a fi superficial, valorificând filmarile profesionale care au însotit pianul si pianistul de la primele calatorii si poarta privitorii prin zeci de sali de concert din comunitati diferite, într-o seducatoare paleta de emotii artistice.

Pianistul Horia Mihail marturisea : “Poate va veti întreba ce înseamna pianul pentru un pianist. Pot raspunde doar în numele pianistului Horia Mihail. Pianul este un instrument în adevaratul sens al cuvântului, este unealta prin care încerc sa comunic ascultatorilor energia de ordin divin ce se regaseste în marea muzica. Este modul prin care transmit inspiratia, gândurile, starile compozitorilor, trecute prin filtrul experientei eu-lui meu. Este acea prelungire a sufletului si a corpului meu cu care reusesc sa împartasesc poate cea mai minunata emotie a acestui univers, iubirea.

În toamna anului 2020, Horia Mihail si Pianul calator au încheiat printr-o serie de concerte în aer liber a zecea editie a Turneului national Pianul calator, o idee cu un destin si un traseu cu totul special, asa cum era poate greu de prevazut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, însotit de pianul sau marca Erard, într-o zona în care acest instrument înca nu ajunsese, pe teritoriul a ceea ce avea sa devina mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns, sustinând aproape 200 de concerte si recitaluri. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, au trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.

Oltea Serban-Pârâu, producătorul turneului, afirma: “Pianul calator va continua ! Cu toate ca timpul este cel mai nemilos “judecator”, noi suntem convinsi ca atuurile Pianului calator sunt valoarea, pasiunea si daruirea. Iar, peste timp, cronicarii vor spune ca, de vreme ce dureaza de atâtia ani, calatoriile lui se arata a fi… esentiale. Pentru ca reprezinta una dintre dovezile ca oamenii au nevoie sa fie împreuna, iar muzica este unul dintre resorturile intime ale acestor întâlniri.

Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistica mondiala, anul 2020 a fost unul esential si pentru turneul Pianul calator, iar faptul ca editia a zecea s-a petrecut în aer liber a fost o declaratie de rezistenta în fata presiunilor carora le sunt supusi artistii si mesajul lor de speranta ca nu vor fi uitati în vremurile tulburi pe care le traim.

Suntem interesati de potentialul activitatilor culturale pentru a promova incluziunea sociala. Artele sunt pentru toata lumea si pot contribui la reinventarea celor de lânga tine. De obicei activitatile culturale joaca un rol mic în zona definita oficial ca parte componenta a incluziunii sociale. Chiar si asa, ele pot aduce o contributie valoroasa si pot creea solutii cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar si a responsabilitatii care ajuta comunitatile sa initieze si sa asigure proiecte pentru a se regenera.

Proiectul turneului national Pianul calator este o astfel de initiativa, iar filmul Pianul calator – 10 ani este un moment de reflectie, un moment în care ne oprim putin, ne uitam înapoi, dupa care continuam drumul, pentru ca înca mai sunt foarte multe de facut.


Producator: Pro Contemporania
Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR

Incepând cu 17 martie documentarul Pianul calator - 10 ani va fi accesibil spre vizionare la linkul youtube https://youtu.be/MDl7TDcjpdY