"Pianul Călător"

Horia Mihail – Turneul „Pianul Calator”, editia a zecea, în aer liber

 

În cea mai lunga zi a anului, pe 24 iunie, pianistul Horia Mihail porneste la drum în turneul sau national pentru a zecea oara. „Pianul calator” va cânta în 2020 în aer liber, online si on air, pentru un public dornic de emotie live dupa o primavara înghetata, pentru un public care asteapta ca muzica clasica sa revina la viata. Horia Mihail va cânta din 24 iunie în întreaga tara, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250, pe clapele pianului calator.

Concertele vor avea loc între 24 iunie si 5 iulie, în aer liber, în mai multe orase din tara, unele dintre acestea gazde ale pianelor calatoare. Anul acesta, turneul “Pianul calator” a ajuns la editia cu numarul 10, asa cum era poate greu de prevazut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea sa devina mai târziu România.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.

“Pianul calator a reprezentat practic o reinventare a mea din punct de vedere profesional si nu numai, fiindca, daca îmi aduc bine aminte, în 2010, înainte de prima editie a Pianului calator, aveam la activ un singur recital solo într-o perioada de 10 ani, poate chiar si mai mult de 10 ani. Asa ca a fost în primul rând o provocare pe care am acceptat-o si care s-a dezvoltat în timp într-un fel de a fi din punct de vedere profesional. Mai mult decât atât, Pianul calator a devenit un brand, apreciat de tot mai multi oameni, lucru care m-a facut sa îmi dau seama ca ceea ce facem este bine. Categoric a existat acel moment de crestere, plecând de la idee pâna la realizarea primului turneu. Pâna la urma, turnee se tot fac si s-au tot facut. Este vorba de un concept putin altfel decât ceea ce faceau pianistii sau muzicienii în general. tin minte ca în 2011, dupa ce am pornit împreuna de la ideea calatoriilor lui Franz Liszt – comparatia cu el este fortata, fiindca Franz Liszt a fost si va ramâne un nume de anvergura în istoria internationala a muzicii – am profitat de exemplul lui ca sa aduc un fel de replica sau motivatie pentru acel prim turneu. Apoi, lucrurile au venit oarecum firesc, având în vedere ca am primit un feedback exceptional din multe locuri si de la foarte multe suflete. Am înteles ca au nevoie de ceea ce fac si am înteles ca prin ceea ce fac aduc bucurie unor oameni.”

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistica mondiala, anul 2020 este unul esential si pentru turneul Pianul calator, iar faptul ca editia a zecea se va petrece în aer liber este o declaratie de rezistenta în fata presiunilor carora le sunt supusi artistii si mesajul lor de speranta în vremurile pe care le traim.

Amanunte pe www.pianulcalator.ro:
https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/

Din istoria Pianului calator :
https://www.youtube.com/watch?v=Gm6djI80I9A


Itinerar:

Editia a 10-a
Beethoven 250

Miercuri, 24 iunie – Caracal, Parcul Constantin Poroineanu

Duminica, 28 iunie – Alba Iulia, Piata Cetatii

Luni, 29 iunie – Deva, Esplanada Pro Arte a Colegiului National “Decebal“

Miercuri, 1 iulie – Bucuresti, Sala Radio, EXCLUSIV ON AIR si ONLINE pe Radio România Cultural si Radio România Muzical

Joi, 2 iulie – Sibiu, Esplanada Salii Thalia

Vineri, 3 iulie – Bucuresti, Gradina cu Filme Cinema & More (CREART)

Sâmbata, 4 iulie – Tulcea, Casa Avramide

Duminica, 5 iulie – Constanta, Parcul Teatrului National de Opera si Balet “Oleg Danovski”

Program muzical
Ludwig van Beethoven

  • Sonata pentru pian nr. 14 op. 27 nr. 2 în do diez minor „Sonata lunii” - partea I
  • Sonata nr. 21 pentru pian op. 53 “Sonata Waldstein”
  • 32 Variatiuni în do minor pe o tema originala WoO 80
  • „Für Elise” bagatela pentru pian în la minor WoO 59

Producator: Pro Contemporania

Coproducatori: TVR 3, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Nucleo, Piccolo Maestro, Borsec, Senia Music.
Parteneri media: Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Accent TV, Tam Tam

Parteneri culturali si organizatori locali : Orchestrele si Corurile Radio România, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Gradina cu Filme Cinema & More, Filarmonica din Sibiu, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, „Colegiul National Decebal” din Deva, Casa Avramide, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Teatrul National de Opera si Balet “Oleg Danovski”, Primaria Caracal, Asociatia Fii si Prietenii Caracalului.