"Pianul Călător"


Turneul Pianul calator – incursiune în clasicismul vienez

 

Incredibil, dar Turneul Pianul calator a ajuns la editia cu numarul 9, asa cum era poate greu de prevazut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea sa devina mai târziu România.

Editia de anul acesta este rezervata clasicismului vienez. Un popas meditativ, odihnitor, asupra unor repere ale repertoriului pianistic Haydn, Mozart si Beethoven, cu trei sonate pentru pian reprezentative. Turneul se desfasoara între 11 aprilie si 13 mai si cuprinde 15 recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail în întreaga tara, inclusiv pe cele cinci piane calatoare existente în acest moment în cinci orase din diferite regiuni ale tarii.

Începând cu 2011 Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio România sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara.

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul calator: Pe urmele lui Franz Liszt, Beethoven Romantic sau albumul înregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Horia Mihail a optat acum pentru o incursiune în clasicismul vienez, invitându-ne sa ascultam Sonata în si minor, HOB.XVI 32 de Haydn, Sonata în Re major KV 311 de Mozart si celebra Sonata Appassionata nr. 23 în fa minor op. 57 de Beethoven.

Amanunte pe www.pianulcalator.ro, https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/
Itinerar:

Vineri, 12 Aprilie, ora 19:00 – Pitesti, Sala Filarmonicii;

Marti. 16 aprilie, ora 19:00 – Bucuresti, Sala Radio;

Joi, 18 Aprilie, ora 19:00 – Bistrita, Sinagoga;

Sâmbata, 20 Aprilie, ora 19:00 – Brasov, Sala Patria;

Luni, 22 Aprilie, ora 19:00 – Deva, Sala Pro Arte;

Marti, 23 aprilie, ora 19:00 – Alba Iulia, Casa de Cultura;

Sâmbata, 4 Mai, ora 19:00 – Slatina, Centrul cultural Eugen Ionesco;

Duminica, 5 mai, ora 19:00 – Caracal, Teatrul National;

Marti, 7 mai, ora 10:00 – Roman, Casa de cultura;

Miercuri, 8 mai, ora 19:00 – Iasi, Aula Bibliotecii Centrale Universitare;

Vineri, 10 mai, ora 19:00 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu;

Sâmbata, 11 mai, ora 19:00 – Tecuci, Ateneu;

Duminica, 12 mai, ora 18:00 – Mogosoaia, Palatele Brâncovenesti;

Luni, 13 mai, ora 19:00 – Bucuresti, Teatrelli.

 


Producatori: Pro Contemporania, The Culture Hub, Accendo. Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional. Cu sprijinul: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Borsec, Senia Music.

 

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Centrul cultural Palatele Brâncovenesti Mogosoaia, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Filarmonica din Pitesti, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita, Filarmonica de Stat din Brasov, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Teatrul National din Caracal, Filarmonica Moldova din Iasi, Casa de cultura din Roman, Muzeul Vasile Pârvan din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Fundatia Pelin - Educatie fara frontiere crestin europeana din Tecuci.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, The Culture Club, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasika, Bistro Matrioska, Viewfinder Solutions, The Culture Club, Accent TV.