"Pianul Călător"


Turneul pianistului Horia Mihail „Pianul Calator – 8. România – 100” la final

„Daca în urma cu opt ani am pornit, într-adevar, pe urmele lui Franz Liszt pentru a trage un semnal de alarma si pentru a încerca sa trezim dintr-un oarecare soi de amortire pe cei ce au nevoie de astfel de momente de cultura, astazi Pianul Calator este un brand. Am reusit sa contribuim activ la crearea unei comunitati de melomani în diverse orase din România, vaduvite aproape în totalitate de actul artistic.”, declara Horia Mihail la finalul turneului sau national.
Pianistul Horia Mihail a sustinut în perioada 9 aprilie – 7 mai 2018 turneul extraordinar Pianul Calator, cu 18 recitaluri în 17 orase din tara. Pianul Calator editia a opta a marcat 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregatit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann si George Enescu.
În anul Centenarului României, Horia Mihail si prietenul sau, Pianul Calator, ne-au invitat la o editie extraordinara, „Best Of”, cu celebra Sonata "Alla turca" de Mozart, inclusa în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar si o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza a venit cu Rapsodia Româna nr. 1, în transcriptia pentru pian a lui George Enescu însusi.
Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de Pianul Calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. În acest moment, pianele calatoare sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.
***

Amanunte pe www.pianulcalator.ro
https://www.facebook.com/pianulcalatorhoriamihail/Itinerar:

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici
Marti, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii
Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultura
Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte
Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultura Arcus
Duminica, 15 aprilie, ora 19 – Brasov, Sala Patria
Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu
Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultura
Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Visniec
Sâmbata, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu
Duminica, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu
Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio
Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul National
Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Pitesti, Centrul Multifunctional
Sâmbata, 28 Aprilie, ora 18 – Timisoara, Sala Capitol
Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart
Vineri, 4 Mai, ora 19 – Bucuresti, Sala Teatrelli
Marti, 8 Mai, ora 19 – Bistrita, Sinagoga.

Program muzical:

W. A. Mozart: Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i, Alla turca

L. van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor – Sonata lunii

R. SchumannKinderszenen, op. 15

G. EnescuRapsodia I (prelucrare de G. Enescu)


Producatori: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional.

Sponsori: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Senia Music.

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Centrul Municipal pentru Cultura Arad, Teatrul clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica din Oradea, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Centrul de Cultura Arcus, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Casa de Cultura din Roman, Teatrul Matei Visniec din Suceava, Fundatia Pelin - Educatie fara frontiere crestin europeana din Tecuci, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Teatrul National din Caracal, Filarmonica Pitesti, Filarmonica de Stat din Brasov, Filarmonica din Timisoara, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasica, Accent TV.