"Pianul Călător"


Pianul Calator îsi continua calatoria din Transilvania în Moldova

„Pianul Calator 2018 e o editie speciala – în sensul ca a opta aniversare a Pianului Calator în aceasta formula se suprapune cu cea de-a 100-a aniversare a Marii Uniri. O aniversare reprezinta – în afara de sarbatoare si bucurie – un moment de reflectie, în care ne analizam, cântarim ce a fost bine, ce a fost rau, ne evaluam prezentul si sa ne gândim cum vom aborda timpul care vine. Sunt convins ca multi dintre români abordeaza acest moment, „România – 100”, într-un mod cât se poate de coerent, pragmatic, încarcând sa evite efuziuni care uneori nu î?i au rostul. Momentul 1918 este crucial pentru dezvoltarea României ca un stat national unitar, poate cel mai important eveniment din istoria natiunii noastre.”, declara Horia Mihail.

Pianistul Horia Mihail a pornit din nou la drum într-un turneu national extraordinar. În perioada 9 aprilie – 7 mai celebrul pianist român sustine 18 recitaluri în 17 orase din tara. Dupa prima serie de cinci recitaluri în Transilvania, ce se încheie cu recitalul din 15 aprilie de la Brasov, primul recital din cea de-a doua saptamâna va avea loc miercuri, pe 18 aprilie, începând cu ora 19.00, la Pavilionul Marcel Guguianu din Bârlad. În a doua saptamâna a turneului, dupa Bârlad, Pianul calator se va opri la Casa de cultura din Roman (Joi, 19 Aprilie, ora 19), la Teatrul Matei Visniec din Suceava (Vineri, 20 Aprilie, ora 19.00), la Ateneul din Tecuci (Sâmbata, 21 Aprilie, ora 19), la Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina (Duminica, 22 Aprilie, ora 19), pentru a ajunge la Sala Radio din Bucuresti (Miercuri, 25 Aprilie, ora 19).

Pianul calator editia a opta marcheaza 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregatit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann si George Enescu.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Acum, pianele calatoare sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara. Povestea pianului calator a ajuns în 2018, anul Centenarului României, si a venit momentul unui binemeritat „Best of”, turneu în care Horia Mihail si prietenul sau, Pianul Calator, ne invita sa ascultam sau sa reascultam celebra Sonata "Alla turca" de Mozart, inclusa în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013 – dar si o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza vine cu Rapsodia Româna nr. 1, în transcriptia pentru pian a lui George Enescu însusi.
Itinerar:

Luni, 9 Aprilie, ora 19 – Arad, Teatrul Ioan Slavici
Marti, 10 Aprilie, ora 19 – Oradea, Sala Filarmonicii
Miercuri, 11 Aprilie, ora 19, Alba Iulia, Casa de Cultura
Joi, 12 Aprilie, ora 19 – Deva, Sala Pro Arte
Vineri, 13 Aprilie, ora 19 – Sf. Gheorghe, Centrul de cultura Arcus
Duminica, 15 aprilie, ora 19 – Brasov, Sala Patria
Miercuri, 18 Aprilie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu
Joi, 19 Aprilie, ora 19 – Roman, Casa de cultura
Vineri, 20 Aprilie, ora 19 – Suceava, Teatrul Matei Visniec
Sâmbata, 21 Aprilie, ora 19 – Tecuci, Ateneu
Duminica, 22 Aprilie, ora 19 – Slatina, Centrul Cultural Eugen Ionescu
Miercuri, 25 Aprilie, ora 19 – Bucuresti, Sala Radio
Joi, 26 Aprilie, ora 19 – Caracal, Teatrul National
Vineri, 27 Aprilie, ora 19 – Pitesti, Centrul Multifunctional
Sâmbata, 28 Aprilie, ora 18 – Timisoara, Sala Capitol
Joi, 3 Mai, ora 19 – Tulcea, Teatrul Jean Bart
Vineri, 4 Mai, ora 19 – Bucuresti, Sala Teatrelli
Marti, 8 Mai, ora 19 – Bistrita, Sinagoga.

Program muzical:

W. A. Mozart: Sonata nr. 11 în la major, KV 331/300i, Alla turca

L. van Beethoven: Sonata nr. 14, op. 27 nr. 2 în do diez minor – Sonata lunii

R. SchumannKinderszenen, op. 15

G. EnescuRapsodia I (prelucrare de G. Enescu)

Amanunte pe www.pianulcalator.ro.


Producatori: Accendo, The Culture Hub, Pro Contemporania

Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional.

Sponsori: JTI, Erste Private Banking - serviciu oferit de BCR, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Sense, Senia Music.

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Primaria Municipiului Bucuresti, Creart, Teatrelli, Centrul Municipal pentru Cultura Arad, Teatrul clasic Ioan Slavici Arad, Filarmonica din Oradea, Municipiul Alba Iulia, Centrul Cultural Dragan Muntean Deva, Primaria Municipiului Deva, Centrul de Cultura Arcus, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Casa de Cultura din Roman, Teatrul Matei Visniec din Suceava, Fundatia Pelin - Educatie fara frontiere crestin europeana din Tecuci, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Primaria Slatina, Asociatia Fiii si Prietenii Caracalului, Teatrul National din Caracal, Filarmonica Pitesti, Filarmonica de Stat din Brasov, Filarmonica din Timisoara, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Primaria din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Centrul judetean pentru cultura Bistrita, Sinagoga din Bistrita.

Parteneri media: Radio România Actualitati, Mediatrust, România TV, Liternet, Agentia de carte, Observator cultural, Miscarea de rezistenta, Smart FM, MKlasica, Accent TV.