"Pianul Călător"

Pianul Calator – ENCORE

Turneul national al pianistului Horia Mihail - editia a 11-a (mai-iunie 2021)

Emotia unui nou început. Editia a 11-a, din nou Pianul calator… Encore…

Un program extrem de atractiv, alaturând cele mai frumoase piese oferite ca bis în cele 10 turnee de pâna acum, va încânta publicul care revine cu entuziasm în salile de concert sau în aer liber, pentru a asculta pe viu un nou recital Pianul calator sustinut de pianistul Horia Mihail. În premiera, anul acesta, recitalul va fi urmat – în majoritatea oraselor – de proiectia filmului documentar Pianul călător - 10 ani, care spune povestea primului deceniu al acestui proiect, o idee cu un destin si un traseu cu totul inedit.

Calatoria anului 2021 începe pe 28 mai, la Sibiu, si va continua pe tot parcursul lunii iunie, programul urmând a fi actualizat pe masura ce conditiile o vor permite. Stim când începem, dar nu stim când ne vom opri…

Era greu de prevazut ce va urma atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii. Povestea era cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847, care a venit însoțit de pianul sau marca Erard, într-o zona în care acest instrument înca nu ajunsese, calatorind pe teritoriul a ceea ce avea sa devina mai târziu o parte din România.

În ultimul deceniu, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns, susținând aproape 200 de concerte. Acum, cele 5 piane calatoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.

Filmul documentar Pianul călător - 10 ani este un road-movie muzical, care spune povestea a 10 ani de turnee ce a cuprins aproape 200 de concerte si recitaluri sustinute de pianistul Horia Mihail în zeci de orase ale tarii si chiar peste granite. Pianul călător - 10 ani, un film realizat de Virgil Oprina, este un documentar ce aduna marturii înca de la prima ediție, un documentar ce va ramâne ca marturie a unui efort de a aduce comunitațile mai puțin dezvoltate din punct de vedere cultural și al infrastructurii culturale la nivelul celor dezvoltate.

Trecerea acestui turneu prin orase mai mici ale tarii si ramânerea pianelor de concert la dispozitia unor astfel de comunitati este o modalitate de a pune în evidenta potențialul activitaților culturale pentru a promova incluziunea sociala. Artele sunt pentru toata lumea si pot contribui la reinventarea celor de lânga tine. De obicei activitațile culturale joaca un rol mic în zona definita oficial ca parte componenta a incluziunii sociale. Chiar si asa, ele pot aduce o contribuție valoroasa si pot creea soluții cheie, contribuind la dezvoltarea încrederii în sine, spiritului comunitar si a responsabilitații care ajuta comunitațile sa inițieze si sa asigure proiecte pentru a se regenera.

Proiectul turneului national Pianul calator este o astfel de inițiativa, iar filmul Pianul călător - 10 ani este un moment de reflecșie, un moment în care ne oprim puțin, ne uitam înapoi, dupa care continuam drumul, pentru ca înca mai sunt foarte multe de facut.

Oltea Serban-Pârâu