"Pianul Călător"

Horia Mihail – Turneul „Pianul Calator”, editia a zecea, în aer liber

Pianistul Horia Mihail porneste la drum în turneul sau national pentru a zecea oara. „Pianul calator” va cânta în 2020 în aer liber, online si nu numai, pentru un public dornic de emotie live dupa o primavara înghetata, pentru un public care asteapta ca muzica clasica sa revina la viata. Horia Mihail va cânta din 24 iunie în întreaga tara, cu un repertoriu marcând aniversarea Beethoven 250, pe clapele pianului calator.

Concertele vor avea loc între 24 iunie si 5 iulie, în aer liber, în mai multe orase din tara, unele dintre acestea gazde ale pianelor calatoare. Anul acesta, turneul “Pianul calator” a ajuns la editia cu numarul 10, asa cum era poate greu de prevazut atunci când a început totul, în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii, cea a turneului lui Franz Liszt din 1846-1847 prin ceea ce avea sa devina mai târziu România.

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Acum, pianele calatoare puse la dispozitie de Radio România, sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara, a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert.

În urma acestor turnee, Horia Mihail a publicat patru CDuri la Editura Casa Radio, care reflecta orientarile repertoriale prin care a trecut în turneul Pianul calator : Pe urmele lui Franz Liszt, 100 % Beethoven. Romantic sau albumul înregistrat alaturi de Orchestra Nationala Radio cu Beethoven, Rachmaninov, Lutoslawski.

Unul dintre cei mai dificili ani pentru comunitatea artistica mondiala, anul 2020 este unul esential si pentru turneul Pianul calator, iar faptul ca editia a zecea se va petrece în aer liber este o declaratie de rezistenta în fata presiunilor carora le sunt supusi artistii si mesajul lor de speranta în vremurile pe care le traim.

Oltea Serban-Pârâu