"Pianul Călător"

Pianul călător merge mai departe

Totul a început în 2011, pornind de la o poveste gasita în cartile de istoria muzicii.

Ne gândeam atunci...

În fond, daca s-a putut în 1846, atunci când Liszt strabatea Europa si respectiv ceea ce avea sa devina România, alaturi de pianul sau, de ce nu s-ar putea acum. Doar pentru ca avem falsa senzatie ca nu mai este cazul ? Concertele oferite atunci de Liszt unor comunitati în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Însasi sosirea lui Liszt în orase precum Timisoara, Arad, Cluj, Iasi sau Bucuresti a reprezentat un eveniment în sine. Multe dintre concertele acestui turneu au avut si caracter umanitar, pianistul donând onorariul în scopul înfiintarii unor scoli, sau pentru a fi împartiti saracilor...

Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orase din tara însotit de pianul calator sau cântând pe pianele din orasele în care a ajuns. Acum, pianele calatoare sunt încredintate comunitatilor din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia si Roman, dar drumul lor a fost mai lung si a trecut prin multe orase care înca au nevoie de piane de concert, uneori fara sa se opreasca mai mult de o seara.

Spuneam în 2011 ca nu ne vom opri aici, vom face si “Pianul Calator 2” si "Pianul Calator 3, câte primaveri vom putea de aici înainte.

Am ajuns în 2018, anul Centenarului României si a venit momentul unui binemeritat “Best of”, turneu în care Horia Mihail si prietenul sau, Pianul Calator, ne invita sa ascultam sau sa reascultam celebra Sonata "Alla turca" de Mozart, inclusa în turneul 100 % Mozart din 2014 sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar si o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza vine cu Rapsodia Româna nr. 1, în transcriptia pentru pian a lui George Enescu însusi.

Nu simt nevoia unui bilant, pentru ca eu cred ca Pianul calator îsi va continua drumurile de fiecare primavara.

Dar este, fara îndoiala, un moment de reflectie. 

Oltea Serban-Pârâu