"Pianul Călător"

Romantic Vals

Sapte primaveri, sapte turnee Pianul calator... un bilant remarcabil pentru Radio România si asociatia culturala Accendo greu de imaginat în 2011, anul în care initiam împreuna cu Horia Mihail aceasta idee, plimbând un pian de concert, pus la dispozitie de Radio România, dintr-un oras în altul si lasându-l, an dupa an, într-o alta localitate care nu avea un pian de concert.

Pornind de la Anii de pelerinaj ai lui Liszt, am parcurs de atunci lumea temelor cu variatiuni, a lui Beethoven si a lui Mozart, ani exclusiv romantici cu Brahms, Liszt, Schumann, Rachmaninov, Chopin, pentru a ajunge în 2017 la vals. Romantic Vals este tema anului 2017.

Piane calatoare se gasesc în acest moment la Alba Iulia, Roman, Tulcea, Deva si din 2017 la Caracal, asadar în toate marile regiuni istorice ale tarii. Datorita acestor piane calatoare puse la dispozitie de Radio România în dorinta sa de a-ti face tot mai simtita si mai prezenta misiunea publica, în orasele respective au ajuns cu recitaluri si turneele Duelul viorilor, Vioara lui George Enescu, Flautul fermecat, Va place..., Argentango si nu numai, în lipsa PIANULUI, piesa centrala a scenei pentru astfel de evenimente, ele fiind putin probabil sa poata încânta publicul acestor ora?e.

Si tot asa povestile au continuat.

Horia Mihail porneste în a saptea calatorie pe drumul pianistului de cursa lunga încercând sa demonstreze ca valsul poate avea abordari foarte diferite si poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Valsul va fi cu siguranta o invitatie irezistibila, fiind prezentat într-un caleidoscop stilistic divers, în care vom asculta miniaturi semnate de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel sau Debussy.

Oltea Serban-Pârâu