"Pianul Călător"

Un romantism de culori diferite la vârste diferite

În 2011, când porneam împreună cu Horia Mihail pe primul drum al Pianului călător eram foarte atenâi sa nu ne îndepărtăm de la ideea de la care plecasem, pe urmele lui Franz Liszt, plimbând un pian de concert pus la dispoziâie de Radio România dintr-un oras în altul ți lasându-l an dupa an la Medias, Sânnicolau Mare, Tulcea, Roman și, acum, la Deva.
De atunci am parcurs mai mulți "ani de pelerinaj", am trecut prin lumea temelor cu variațiuni, a lui Beethoven și a lui Mozart, pentru a plonja în 2015 în cel mai profund și incontestabil romantism, cu Brahms, Liszt, Schumann și Rachmaninov.
Brahms, cu rigoarea lui ce merge în paralel cu o libertate și o inventivitate ritmică înnoitoare, ramâne - în special în scriitura pianistică - veșnicul îndrăgostit de cea care îi va fi inaccesibilă toată viața.
Liszt, cu perspectiva sa expansionistă în abordarea claviaturii, vorbește în fiecare lucrare dedicată instrumentului său despre noi spații, despre puterea asimilatoare a pianului, abordându-l ca pe un veritabil microcosmos.
Schumann, cu o creație ce a evoluat doar pe planul interioritații, al pasiunii, al poeziei, cauta a revela prin sunete adevarata natură și menirea secretă a lucrurilor, ramânând în istorie ca un romantic în cel mai deplin sens al cuvântului.
Rachmaninov, cu stilul lui pianistic și inventivitatea melodică ce poartă o amprentă inconfundabilă, marcată de un lirism zbuciumat, tumultuos, dureros, face din muzica sa reflexul direct al unei personalitați nervoase, angoasate si introvertite.
Horia Mihail porneste în a cincea călătorie pe drumul pianistului de cursa lungă încercând să demonstreze că romantismul poate avea nuanțe foarte diferite și poate însemna pentru fiecare dintre noi cu totul altceva. Cei patru mari creatori ai repertoriului pianistic pe care i-a ales îi oferă șansa de a genera în cei care îl ascultă o nesfârsită paleta de emoții.
Trebuie doar sa uitați că în afara sălii de concert și în tumultul secolului XXI pragmatismul domneste fără drept de apel și, indiferent de vârsta pe care o aveți, să vă lăsați inundați de culorile romantismului, care se pare că vor supraviețui atâta timp cât nu vom ajunge sa vedem lumea în alb si negru.

Oltea Serban-Pârâu