"Pianul Călător"

100% Mozart cu Horia Mihail si Pianul Calator

Muzica de poveste si o poveste despre muzica, un vis devenit realitate dar izvorât dintr-o necesitate, despre aceasta este vorba în Turneul Pianul Calator , ajuns în 2014 la cea a IV-a editie. La invitatia Radio România, Horia Mihail si Pianul Calator pornesc la drum, de data aceasta cu destinatia finala Roman. Între 21 martie si 14 mai 2014, ajung în 13 orase din România dar si la New York si Chisinau.

Daca la prima editie, turneul lui Liszt în Tarile Române, însotit de un pian de concert, era cel ce inspira aceasta aventura muzicala – menita sa aduca bucurie melomanilor din întreaga tara, dar având si obiectivul generos de a darui unui oras, care nu avea un pian de concert, instrumentul cu drept de folosinta în urmatorii ani – anul acesta Mozart, compozitorul ce si-a petrecut cei mai multi ani din viata în turneu, va fi muza calatoriei muzicale.

Trei ani înseamna însa trei povesti cu mii de kilometri parcursi, cu zeci de mii de spectatori în sali si milioane de ascultatori virtuali prin radio, televiziune sau internet care au participat la primele trei editii ale turneului national Pianul calator, organizat de Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo.

La cea de-a patra editie povestile se intersecteaza, primele trei piane se vor reîntâlni cu prietenul lor cel mai bun, pianistul cu care au calatorit, iar primul pian, cel ramas în anul 2010 la Medias va porni spre o alta destinatie, Roman, orasul natal al lui Sergiu Celibidache, din care lipseste însa acum un pian de concert.

Traseul strabatut va acoperi toate zonele istorice ale tarii: pornind de la Tulcea unde se va întâlni cu al treilea pian calator, dupa o scurta oprire în Moldova, la Bârlad, Horia Mihail va ajunge la Medias de unde va prelua primul pian împreuna cu care va calatori, sustinând recitaluri în patru orase ce nu au piane de concert, pâna la Roman unde va ajunge pe 29 martie si unde, dupa seara de gala, pianul, pus la dispozitie de Radio România, va ramâne. Turneul va continua apoi pentru Horia Mihail care va sustine în continuare recitaluri si concerte cu orchestra în mai multe orase de pe tot cuprinsul tarii, în parcurile bucurestene, dar si la New York si Chisinau. Pianistul se va întâlni pe acest traseu si cu al doilea pian calator, pe 26 aprilie, la Sânnicolau Mare.

Repertoriul ales este integral Mozart. În recitaluri Horia Mihail va interpreta doua rondouri, doua fantezii si doua sonate din creatia mozartiana, iar în concertele cu orchestra se va afla pentru prima oara în postura de dirijor si solist în trei celebre opusuri concertante mozartiene pentru pian si orchestra.

Al patrulea turneu Pianul calator îi ofera asadar lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, cu un program atractiv, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Oltea Serban-Pârâu