"Pianul Călător"

Ce este "Pianul Călător" 2013

Pianul calator a fost initial o idee, un vis pe care nu stiam daca vom reusi sa-l transformam în realitate si sa nu-l lasam sa ramâna o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii si altii si pe care o vor uita, asa cum au descoperit-o.

Pianul calator a devenit un brand, acum, când lansam a treia editie, toata lumea stiind foarte bine despre ce este vorba. A treia calatorie va începe tot la Bucuresti si se va încheia la Tulcea, la Teatrul „Jean Bart” unde va locui al treilea pian calator în urmatorii ani. Medias, Sânnicolau Mare, Tulcea. Când am început, nu stiam unde va duce acest traseu.

Rememorez acum, la aceasta a treia calatorie, unghiurile diverse din care am avut ocazia sa urmaresc povestile pianului calator. Unul dintre acestea este cel al ascultatorului de radio care a urmarit calatoriile în reportaje înca de la primele recitaluri pe urmele lui Franz Liszt din 2011, pâna la cele din vara lui 2012, pornind din estul extrem al tarii, de la Mamaia si ajungând în vestul extrem, la Sânnicolau Mare. Ascultând vocile din public, te convingeai ca ideea aceasta nastrusnica de a pleca în turneu cu un pian de concert în marime naturala dupa tine are gradul ei de spectaculozitate si are sanse sa scoata lumea din case si din apatie.

Un alt unghi este cel din loja Salii Radio, de unde poti privi spre scena îmbratisând publicul cu privirea si încercând sa echilibrezi raportul între ceea ce se întâmpla pe scena, modul în care publicul reactioneaza sau nu si propriile senzatii la ascultarea pianului cel nou al Salii Radio, sub atingerea pianistului Horia Mihail, confruntându-se în recital sau în concert cu partituri de o dificultate si diversitate stilistica apreciabile, parcurgând peste doua secole de istorie a muzicii si propunându-si sa-si depaseasca propriile limite.

La primul recital din seria celor sustinute de al doilea pian calator, petrecut în aer liber, pe malul Marii Negre, într-o atmosfera realmente neconventionala, „am dat paginile” pianistului, prinzând foile pe care uneori le lua vântul. Sunetul pianului era atunci foarte aproape, iar impactul lui la fel de puternic cum trebuie sa fi fost asupra celor aflati la malul marii în acel moment în care din boxele aflate pe o distanta apreciabila de-a lungul plajei s-au revarsat sonoritatile învaluitoare ale unui pian.

Am ascultat recitalul si concertele pianistului calator si pe CD sau în înregistrarile live de la concertele din Bucuresti sau din tara. Dupa cele 12 recitaluri din 2011, impresionantul turneu din 2012 ajungea la 22 de recitaluri si concerte în 19 orase, pentru ca în 2013 sa ne oprim la 19 momente pianistice beethoveniene în 15 orase din România si Republica Moldova. Mii de kilometri, zeci de mii de spectatori în sali si milioane de ascultatori virtuali prin radio, televiziune sau internet.

În 2013, un al treilea pian de concert paraseste studiourile Radio România pentru a bucura sufletele unor oameni care în acest moment au prea putine alternative care sa-i determine sa paraseasca locul comod din fata televizorului pentru a vedea si a asculta ce se poate întâmpla în urbea lor atunci când pe soseaua principala de acces intra o masina ce se amesteca printre celelalte, o masina pe care scrie www.pianulcalator.ro si Pianul calator - Turneu national extraordinar al pianistului Horia Mihail si din care putin mai târziu este coborât un negru, stralucitor si elegant pian de concert.

Oltea Serban-Pârâu