"Pianul Călător"

Citiri si recitiri

O calatorie nu se reia niciodata la fel. O muzica nu trebuie niciodata citita la fel. Daca farmecul reluarii unor calatorii, al unor trasee, vine tocmai din irepetabilul acestora, muzica clasica este unul dintre teritoriile care se preteaza cel mai bine la relecturi, la reinterpretari.

Din nou Pianul Călător ? Din nou.

Pe aceleasi drumuri, pe altele noi, mereu în cautarea unor noi perspective, dar si a unor noi destinatii.


Horia Mihail

Acelasi pianist, dar mereu altfel, mizând pe un repertoriu provocator, care permite si inspira la relecturi ale unor piese deja citite în mai multe variante. Mai întâi de cel care a generat tema, apoi de cel care a preluat si, în unele cazuri, a facut tema mai celebra decât originalul, apoi de interpret, în cazul nostru de pianist, care în cinci concerte si 17 recitaluri va încerca sa reciteasca de fiecare data altfel, o muzica de care, astfel, nu te vei plictisi niciodata.

Muzica pe care a ales-o Horia Mihail pentru acest nou turneu se afla sub semnul dualitatii si uneori chiar al pluralitatii de semnaturi, strabatând aproape trei secole de istorie, pornind de la Chaconne de Bach-Busoni si ajungând la Sase dansuri românesti de Bela Bartok. Piesa originara apartine unui autor sau este preluata din folclor, iar semnatarul versiunii pianistice este un altul. Ideea ramâne valabila atât în programul de recital, cât si în aparitiile cu orchestra care jaloneaza acest lung turneu, rezervate seducatoarei si spectaculoasei Rapsodii pe o tema de Paganini de Rachmaninov.

Primul pian calator a plecat anul trecut de la Radio România, iar dupa o calatorie prin cinci orase din Transilvania a poposit pe scena Salii Traube din Medias.

Al doilea pian calator îsi asteapta rândul în studiourile radioului, urmând sa parcurga începând din 17 iunie un periplu mai complicat, din estul în vestul extrem al tarii, de pe malul Marii Negre, trecând prin Buzau, Focsani si Roman, luând apoi directia Caracal, Resita si în final Sânnicolau Mare, orasul unde s-a nascut Bela Bartok. Asadar Dobrogea, Moldova, Oltenia, Banat... Ar trebui ca la sfârsit toata lumea sa fie multumita.

Din aceasta vara, entuziastii locali care mentin vie memoria micului orasel în care s-a nascut Bartok vor avea un pian de concert adevarat pentru festivalul pe care îl organizeaza în fiecare an.

Odata ajunsi la finalul acestei calatorii, inventatorii turneului Pianul Călător vor face o promisiune. Acesta va continua si în 2013, cautându-si noi destinatii.

Oltea Serban-Pârâu