"Pianul Călător"

Argument

Era o după-amiază de iarnă ca oricare alta, în care te gândeai că nimic pe lumea asta nu mai impresionează pe nimeni într-o vreme în care s-a inventat aproape totul, pentru a atrage pe oricine către orice.

Chiar și către lucrurile care contează. De exemplu muzica clasică.

Să facem un turneu nașional de recitaluri de pian solo. S-a mai facut, nu de pian, dar ce contează... Să fie un recital integral Liszt, pentru că e bicentenar. Dar cui îi mai pasă de aniversari din acestea pompoase...

Si mai ales de ce?

Pentru că merită. Pentru că există atâția oameni în țara aceasta care nu au acces pe viu la ceva atât de semnificativ cum este muzica clasică, doar pentru că traiesc în orașe în care nu se întâmplă nimic.

Bine, dar în astfel de orașe nu exista pian !

Sigur ca da. Trebuie sa mergem cu pianul după noi !

În fond, dacă s-a putut în 1846-47, atunci când Liszt străbatea Europa și respectiv ceea ce avea să devină România, alături de pianul sau, de ce nu s-ar putea acum. Doar pentru ca avem falsa senzatie ca nu mai este cazul ? Concertele oferite atunci de Liszt unor comunități în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu entuziasm. Însăși sosirea lui Liszt în orașe precum Timișoara, Arad, Cluj, Iași sau București a reprezentat un eveniment în sine. Multe dintre concertele acestui turneu au avut și caracter umanitar, pianistul donând onorariul în scopul înființării unor școli, pentru a fi împarțiți săracilor...

Asa vom face și acum. Pentru a marca împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Franz Liszt, pianistul Horia Mihail - solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio - va realiza un turneu de recitaluri în 12 orașe din România. Primele șapte concerte vor avea loc în orașe mari, care au piane de concert și vor anunța cea de-a doua parte a turneului, cea a pianului itinerant. Recitalul din 15 aprilie de la Sala Radio din București va marca plecarea unui pian de concert recondiționat pus la dispoziție de Radio România, alături de pianistul Horia Mihail, către Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni, spre destinația finala, Mediaș - locul unde acest instrument va fi dat în folosința comunității locale de către Radio România. Iată și gestul umanitar, chiar daca este unul cu totul neobisnuit.

Si nu ne vom opri aici, vom face și "Pianul Călător" 2 și "Pianul Călător" 3, câte primăveri vom putea de aici înainte.

Horia Mihail și prietenul său, Pianul Călător, ne invită să mergem împreuna cu ei, pe urmele lui Liszt. Vom sărbători o prietenie veche de când lumea, între pian și pianist, printr-un turneu de recitaluri în 12 dintre cele mai frumoase orașe din România.

Oltea Șerban-Pârâu