"Pianul Călător"
RO EN

Pianul calator si Horia Mihail pleaca spre destinatia finala: Tulcea

Dupa ce a facut o plimbare de weekend prin parcurile bucurestene si s-a întors pentru o saptamâna la sediul Radio România, cel de-al treilea pian calator este gata sa plece în noua calatorie ce are ca destinatie finala Tulcea.

Pâna acum turneul s-a dovedit o poveste de succes. Horia Mihail a strabatut toate zonele istorice ale tarii, adunând mii de kilometri, mii de spectatori dar si nenumarate minute de aplauze. Iar pentru ca prietenii vechi nu se uita niciodata, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu primele doua piane calatoare la Sânnicolau mare si la Medias.

Pianistul a avut o prima întâlnire cu cel de-al treilea pian calator, un Steinway reconditionat si pus la dispozitie de Radio România, în foisoarele din parcurile Cismigiu si Herastrau, pe 13 si 14 aprilie, unde au avut loc doua recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. Sute de bucuresteni s-au oprit din plimbarea lor atrasi de ineditul acestor evenimente si de muzica lui Horia Mihail. Deopotriva pianul si pianistul au devenit vedete, fiecare fiind admirat si rasplatit cu aplauze. De altfel spectatorii din parcuri spuneau:„Extraordinar, laudabil, o actiune de mare suflet.’’. „În afara de Festivalul George Enescu la care mergem în piata toamna, e ceva unic in viata mea, cred ca nu o sa mai vad asa ceva.”, „Sunt pentru zece zile în tara, luni plec si pot sa zic, cu emotie, ca aceasta e România.”, „Mi se pare minunata ideea mai ales pentru oamenii care poate nu merg la Ateneu sau la concerte clasice, dar acum au contact cu piese cântate foarte frumos la pian.”

Dupa ce pianistul a revenit la Sala Radio, pe 17 aprilie, cu un recital în care a interpretat Patetica, Sonata Lunii si Appassionata de Beethoven în fata unei sali arhipline si pentru Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra de acelasi compozitor, programat pe 19 aprilie acompaniat de Orchestra Nationala Radio, dirijata de Jin Wang , pianul si pianistul, celebrând o prietenie veche de când lumea, vor pleca împreuna la drum cu destinatia finala Tulcea.

Pianul, care cântareste 700 de kg va fi coborât, montat si acordat în fiecare oras mentionat în traseul de mai jos, la finalul calatoriei urmând sa se desparta de Horia Mihail, dupa recitalul de Tulcea de pe 27 aprilie, de la Teatrul Jean Bart. Aici pianul va ramâne pentru 3 ani, fiind pus la dispozitia comunitatii de Radio România.

‘’Calatoriile acestea, alaturi de piane, înseamna foarte mult pentru mine. A cânta în orase mici, în care nu exista piane de concert este o mare bucurie, pentru ca aici, cu precadere, vezi încântarea de pe fetele oamenilor. Eu cred ca asa atragem spectatori spre sala de concert, nu aducând copiii cu forta în sali, ci mergând în întâmpinarea lor”, a spus Horia Mihail

Cea de-a treia editie a turneului Pianul Calator, desfasurata în perioada 24 martie - 27 aprilie 2013, este organizata de Radio România Cultural si Asociatia Culturala Accendo

Traseul poate fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.


Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener oficial: Volkswagen - Das Auto

Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking

Parteneri: ARCUB, Societatea de Muzica Veche, Orchestrele si Corurile Radio, Continental Hotels

Parteneri media: Money TV, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România libera, Academia Catavencu, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentia de carte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com,TV Accent Tulcea.

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Brasov,Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Timisoara, Casa de cultura din Sânnicolau Mare, Asociatia culturala Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primaria din Sânnicolau Mare, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Oradea,Academia de Muzica din Cluj, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Filarmonica de stat din Sibiu, Casa de cultura din Medias, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primaria Municipiului Tecuci, Muzeul Mixt Tecuci, Casa de Cultura Tecuci. Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Sala cu orga din Chisinau, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Primaria din Tulcea


Itinerar Recitaluri:
24 MARTIE, Sânnicolau Mare, Castelul Nako, Recital (pe Pianul Calator 2)
25 MARTIE, Timisoara, Sala Capitol, Recital
29 MARTIE, Brasov, Cercul Militar, Recital
2 APRILIE, Pitesti, Casa de Cultura, Recital
5 APRILIE, Oradea, Sala Filarmonicii, Recital
6 APRILIE, Cluj Napoca, Academia de Muzica, Recital
9 APRILIE, Târgu Mures, Palatul Culturii, Recital
17 APRILIE, Bucuresti, Sala Radio, Recital

Itinerar concerte cu orchestra:
28 MARTIE, Brasov, Cercul Militar, Concert cu orchestra
11 APRILIE, Sibiu, Sala Thalia, Concert cu orchestra
12 APRILIE, Medias, Sala Traube, Concert cu orchestra (pe Pianul Calator 1)
19 APRILIE, Bucuresti, Sala Radio, Concert cu orchestra
25 APRILIE, Chisinau, Sala cu Orga, Concert cu orchestra

Itinerar Pianul Calator:
13 APRILIE, Bucuresti, Parcul Cismigiu, Recital Pianul Calator
14 APRILIE, Bucuresti, Parcul Herastrau, Recital Pianul Calator
20 APRILIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul Calator
21 APRILIE, Tecuci, Casa de Cultura, Recital Pianul Calator
22 APRILIE, Roman, Casa de Cultura, Recital Pianul Calator
27 APRILIE, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital Pianul Calator

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com