"Pianul Călător"
RO EN

Horia Mihail se întâlneste cu primul Pian calator pe 12.04 la Medias dupa ce va cânta pe 9.04 la Târgu Mures si pe 11.04 la Sibiu

La Sânnicolau Mare a început ce-a de-a treia editie a turneului Pianul Calator, o frumoasa si generoasa aventura artistica a pianistului Horia Mihail, care va strabate, pâna în 27 aprilie, toate zonele istorice ale tarii. Destinatia finala va fi Tulcea, unde cel de-al treilea pian calator va ramâne, turneul Pianul calator fiind organizat de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo.

Dupa ce a strabatut deja o mare parte a tarii, cântând în localitati din Banat, Bihor, Transilvania, Regat, Horia Mihail se pregateste emotionat pentru întâlnirea, la Medias, pe 12 aprilie, cu primul pian calator. Nu înainte însa de a trece pe la Târgu Mures pentru un recital pe 9 aprilie si pe la Sibiu pentru un concert cu orchestra pe 11 aprilie.

În anul 2011, atunci când avea loc prima editie a turneului, ce a avut destinatia finala Medias, Oltea serban Pârâu, redactor sef Radio România Cultural referindu-se la felul cum s-a nascut ideea acestui turneu a explicat de ce Radio România a ales sa faca gestul generos de a trimite niste piane în orase care nu aveau pian de concert: ‘’Ideea de a valorifica într-un mod cât mai semnificativ si mai vizibil acele piane din generatiile mai vechi ale Radiodifuziunii care, chiar reconditionate, nu mai pot fi introduse în circuitul de concerte cu înregistrare si transmisiune radio’’ iar Horia Mihail a marturisit ce l-a determinat sa accepte aceasta provocare: „În ultimele turnee pe care le-am sustinut, am remarcat ca infrastructura pianistica lasa mult de dorit în majoritatea marilor orase din România. Efectiv nu aveam pe ce sa cânt. Am cântat pe instrumente insalubre, vechi. Atunci am venit cu aceasta idee de a gasi un pian pe care sa-l reconditionam si sa-l punem la dispozitia unei comunitati’’

si iata ca dupa doua editii de succes ale turneului, doua orase, Medias si Sânnicolau Mare au primit în folosinta doua piane de care melomanii se bucura si pe care Horia Mihail le „cânta” si în a treia editie.

Repertoriul ales pentru calatoria din 2013 este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata si Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra.

Înainte de a parasi Bucurestiul, Pianul calator cu numarul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se gaseste acum (pentru ca pianul este proprietatea Societatii Române de Radiodifuziune), va poposi în parcurile Cismigiu si Herastrau, pe 13 si 14 aprilie, unde vor avea loc doua recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O saptamâna mai târziu, pianul calator îl va însoti pe Horia Mihail în calatoria catre o serie de orase din tara în care nu exista piane de concert performante, care sa permita sustinerea unor astfel de evenimente.

Al treilea turneu Pianul calator îi ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, cu un program atractiv, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener oficial: Volkswagen - Das Auto

Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking

Parteneri: ARCUB, Societatea de Muzica Veche, Orchestrele si Corurile Radio, Continental Hotels

Parteneri media: Money TV, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România libera, Academia Catavencu, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentia de carte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com,TV Accent Tulcea.

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Brasov,Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Timisoara, Casa de cultura din Sânnicolau Mare, Asociatia culturala Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primaria din Sânnicolau Mare, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Oradea,Academia de Muzica din Cluj, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Filarmonica de stat din Sibiu, Casa de cultura din Medias, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primaria Municipiului Tecuci, Muzeul Mixt Tecuci, Casa de Cultura Tecuci. Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Sala cu orga din Chisinau, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Primaria din Tulcea


Itinerar Recitaluri:
24 MARTIE, Sânnicolau Mare, Castelul Nako, Recital (pe Pianul Calator 2)
25 MARTIE, Timisoara, Sala Capitol, Recital
29 MARTIE, Brasov, Cercul Militar, Recital
2 APRILIE, Pitesti, Casa de Cultura, Recital
5 APRILIE, Oradea, Sala Filarmonicii, Recital
6 APRILIE, Cluj Napoca, Academia de Muzica, Recital
9 APRILIE, Târgu Mures, Palatul Culturii, Recital
17 APRILIE, Bucuresti, Sala Radio, Recital

Itinerar concerte cu orchestra:
28 MARTIE, Brasov, Cercul Militar, Concert cu orchestra
11 APRILIE, Sibiu, Sala Thalia, Concert cu orchestra
12 APRILIE, Medias, Sala Traube, Concert cu orchestra (pe Pianul Calator 1)
19 APRILIE, Bucuresti, Sala Radio, Concert cu orchestra
25 APRILIE, Chisinau, Sala cu Orga, Concert cu orchestra

Itinerar Pianul Calator:
13 APRILIE, Bucuresti, Parcul Cismigiu, Recital Pianul Calator
14 APRILIE, Bucuresti, Parcul Herastrau, Recital Pianul Calator
20 APRILIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul Calator
21 APRILIE, Tecuci, Casa de Cultura, Recital Pianul Calator
22 APRILIE, Roman, Casa de Cultura, Recital Pianul Calator
27 APRILIE, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital Pianul Calator

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com