"Pianul Călător"
RO EN

Turneul Pianul calator ajunge la Pitesti pe 2 aprilie

În 24 martie, la Sânnicolau Mare a început ce-a de-a treia editie a turneului Pianul Calator, o frumoasa si generoasa aventura artistica a pianistului Horia Mihail, care va strabate, pâna în 27 aprilie, toate zonele istorice ale tarii. Destinatia finala va fi Tulcea, unde cel de-al treilea pian calator va ramâne, turneul Pianul calator fiind organizat de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo.

Primele evenimente programate au fost recitalurile de la Sânnicolau Mare, Timisoara, Brasov si un concert cu orchestra de asemenea la Brasov, urmând ca pe 2 aprilie Pianul Calator sa ajunga la Pitesti.

„Ne îmbogatim sufleteste si ne facem cultura muzicala, de aceea venim negresit la astfel de evenimente”, a spus o spectatoare la Sânnicolau Mare. Iar o alta declara: „A fost un eveniment deosebit si atunci când anul trecut aici a fost statia finala si anul acesta când orasul nostru este locul de debut al turneului”.

„Traiesc o bucurie cu totul si cu totul speciala atunci când cânt în orasele mici, caci mai ales acolo se vede pe fetele oamenilor diferenta pe care un eveniment de acest gen o aduce în viata lor” spunea Horia Mihail dupa primul recital al turneului, iar dupa cel de la Timisoara: „Sunt fericit sa vad ca de la an la an exista din ce în ce mai multi spectatori care doresc aa asculte muzica de camera. Ma bucur mult ca au venit destul de multi spectatori, în ciuda vremii de afara”.

Repertoriul ales este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, Appassionata si Concertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra. si pentru ca prietenii vechi nu se uita niciodata, Horia Mihail viziteaza în 2013 si primele doua piane calatoare. Astfel, recitalul de debut al turneului a avut loc la Sânnicolau Mare (24 martie), orasul în care, la finalul celei de-a doua editii a turneului, a ramas, în 2012, al doilea pian calator. Primul pian calator se va reîntâlni si el cu pianistul pe 12 aprilie la Medias, orasul în care a ramas în 2011.

Înainte de a parasi Bucurestiul, Pianul calator cu numarul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se gaseste acum (pentru ca pianul este proprietatea Societatii Române de Radiodifuziune), va poposi în parcurile Cismigiu si Herastrau, pe 13 si 14 aprilie, unde vor avea loc doua recitaluri în aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O saptamâna mai târziu, pianul calator îl va însoti pe Horia Mihail în calatoria catre o serie de orase din tara în care nu exista piane de concert performante, care sa permita sustinerea unor astfel de evenimente.

Oltea serban-Pârâu, redactor sef Radio România Cultural si unul dintre initiatorii turneului declara : "Pianul calator a fost initial o idee, un vis pe care nu stiam daca vom reusi sa-l transformam în realitate si sa nu-l lasam sa ramâna o întâmplare dintr-un an oarecare, o întâmplare de care se vor fi minunat unii si altii si pe care o vor uita, asa cum au descoperit-o. Pianul calator a devenit un brand, acum, când lansam a treia editie, toata lumea stiind foarte bine despre ce este vorba. A treia calatorie va începe tot la Bucuresti si se va încheia la Tulcea, la Teatrul „Jean Bart” unde va locui al treilea pian calator în urmatorii ani."

Al treilea turneu Pianul calator îi ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, cu un program atractiv, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Eveniment recomandat de Radio România

Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Coproducatori: TVR 2 si Radio România Regional

Partener oficial: Volkswagen - Das Auto

Sponsori: JTI, Sense, Erste Private Banking

Parteneri: ARCUB, Societatea de Muzica Veche, Orchestrele si Corurile Radio, Continental Hotels

Parteneri media: Money TV, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, România libera, Academia Catavencu, SPECTACULAR, Sapte Seri, Observator Cultural, Cocor, Cocor Media Channel, agentia de carte.ro, Sales Express, Business Review, Tango, Ziare.com,TV Accent Tulcea.

Parteneri culturali: Orchestrele si Corurile Radio România, Filarmonica de stat din Brasov,Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Timisoara, Casa de cultura din Sânnicolau Mare, Asociatia culturala Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primaria din Sânnicolau Mare, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Pitesti, Filarmonica de stat din Oradea,Academia de Muzica din Cluj, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Filarmonica de stat din Sibiu, Casa de cultura din Medias, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primaria Municipiului Tecuci, Muzeul Mixt Tecuci, Casa de Cultura Tecuci. Casa de cultura din Roman, Primaria Municipiului Roman, Sala cu orga din Chisinau, Teatrul Jean Bart din Tulcea, Consiliul Judetean Tulcea, Primaria din Tulcea


Itinerar Recitaluri:
24 MARTIE, Sânnicolau Mare, Castelul Nako, Recital (pe Pianul Calator 2)
25 MARTIE, Timisoara, Sala Capitol, Recital
29 MARTIE, Brasov, Cercul Militar, Recital
2 APRILIE, Pitesti, Casa de Cultura, Recital
5 APRILIE, Oradea, Sala Filarmonicii, Recital
6 APRILIE, Cluj Napoca, Academia de Muzica, Recital
9 APRILIE, Târgu Mures, Palatul Culturii, Recital
17 APRILIE, Bucuresti, Sala Radio, Recital

Itinerar concerte cu orchestra:
28 MARTIE, Brasov, Cercul Militar, Concert cu orchestra
11 APRILIE, Sibiu, Sala Thalia, Concert cu orchestra
12 APRILIE, Medias, Sala Traube, Concert cu orchestra (pe Pianul Calator 1)
19 APRILIE, Bucuresti, Sala Radio, Concert cu orchestra
25 APRILIE, Chisinau, Sala cu Orga, Concert cu orchestra

Itinerar Pianul Calator:
13 APRILIE, Bucuresti, Parcul Cismigiu, Recital Pianul Calator
14 APRILIE, Bucuresti, Parcul Herastrau, Recital Pianul Calator
20 APRILIE, Bârlad, Pavilionul Marcel Guguianu, Recital Pianul Calator
21 APRILIE, Tecuci, Casa de Cultura, Recital Pianul Calator
22 APRILIE, Roman, Casa de Cultura, Recital Pianul Calator
27 APRILIE, Tulcea Teatrul Jean Bart, Recital Pianul Calator

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com