"Pianul Călător"
RO EN

Turneul Pianul calator porneste in a treia calatorie

 

Pianul calator nu este doar o metafora, ci o realitate transformata intr-o frumoasa poveste cu muzica de cea mai buna calitate, istorisita de pianistul Horia Mihail intr-o lunga si placuta aventura artistica in 15 orase din Romania si Republica Moldova. Si pentru ca menirea acestui turneu de amploare consta in bucuria adusa melomanilor din intreaga tara la concerte, dar si in obiectivul generos de a darui unui oras pianul cu drept de folosinta in urmatorii ani (pentru a incuraja alte evenimente muzicale de marca), cel de-al treilea pian calator va avea destinatia finala Tulcea, unde instrumentul va ramane pentru urmatorii ani.

Mii de kilometri, zeci de mii de spectatori in sali si milioane de ascultatori virtuali prin radio, televiziune sau internet au participat la primele doua editii ale turneului national Pianul calator,organizat de Radio Romania Cultural si Asociatia Culturala Accendo. Dupa cele 12 recitaluri din 2011, impresionantul turneu din 2012 ajungea la 22 de recitaluri si concerte in 19 orase, pentru ca de aceasta data cea de-a treia editie a evenimentului, avandu-l ca protagonist pe pianistul Horia Mihail si desfasurat intre 24 martie si 27 aprilie 2013, sa insemne 15 orase din Romania si Republica Moldova.

Traseul strabatut va acoperi toate zonele istorice ale tarii: va porni din Banat, de la Sannicolau Mare si Timisoara, va ajunge in Ardeal la Brasov, Sibiu, Medias, Cluj Napoca si Targu Mures, in Crisana la Oradea si in Muntenia la Pitesti si Bucuresti, apoi in Moldova la Barlad, Tecuci, Roman si peste Prut la Chisinau, iar apoi va atinge Dobrogea pentru orasul de destinatie a pianului, Tulcea.

Repertoriul ales este integral Beethoven: Patetica, Sonata Lunii, AppassionatasiConcertul nr. 4 in Sol major pentru pian si orchestra. Si pentru ca prietenii vechi nu se uita niciodata, Horia Mihail va merge sa viziteze in 2013 si primele doua piane calatoare. Astfel, recitalul de debut al turneului va avea loc la Sannicolau Mare (24 martie), orasul in care, la finalul celei de-a doua editii a turneului, a ramas, in 2012, al doilea pian calator. Primul pian calator se va reintalni si el cu pianistul pe 12 aprilie la Medias, orasul in care a ramas in 2011.

Inainte de a parasi Bucurestiul, Pianul calator cu numarul 3 va face o plimbare prin parcurile Capitalei. De la Sala Radio, unde se gaseste acum (pentru ca pianul este proprietatea Societatii Romane de Radiodifuziune), va poposi in parcurile Cismigiu si Herastrau, pe 13 si 14 aprilie, unde vor avea loc doua recitaluri in aer liber realizate cu sprijinul ARCUB. O saptamana mai tarziu, pianul calator il va insoti pe Horia Mihail in calatoria catre o serie de orase din tara in care nu exista piane de concert performante, care sa permita sustinerea unor astfel de evenimente.

In urma cu un an, Horia Mihail declara : Am intalnit in toate orasele prin care am trecut un public avid de frumos, de cultura, foarte cald, multi tineri, lucru care m-a bucurat nespus. In ciuda oboselii inerente, dupa fiecare recital m-am simtit proaspat si am simtit ca publicul empatizeaza cu ceea ce fac. Imi doresc ca acest eveniment mare si frumos sa nu capete soarta altor lucruri frumoase din Romania, adica disparitia lui in timp.

Oltea Serban-Parau, redactor sef Radio Romania Cultural si unul dintre initiatorii turneului declara :Pianul calator a fost initial o idee, un vis pe care nu stiam daca vom reusi sa-l transformam in realitate si sa nu-l lasam sa ramana o intamplare dintr-un an oarecare, o intamplare de care se vor fi minunat unii si altii si pe care o vor uita, asa cum au descoperit-o. Pianul calator a devenit un brand, acum, cand lansam a treia editie, toata lumea stiind foarte bine despre ce este vorba.A treia calatorie va incepe tot la Bucuresti si se va incheia la Tulcea, la Teatrul Jean Bart unde va locui al treilea pian calator in urmatorii ani.

Al treilea turneu Pianul calator ii ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, cu un program atractiv, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

 

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com