"Pianul Călător"
RO EN

Primele drumuri ale pianului calator

(25 mai 2012)

Pianul calator, al doilea turneu extraordinar al pianistului Horia Mihail, programat între 21 mai si 30 iunie 2012, a început printr-o prima calatorie în Transilvania la Medias - orasul în care anul trecut Societatea Româna de Radiodifuziune a adus un pian de concert performant, Dumbraveni si Sighisoara.

Prezenta acestui pian, timp de un an, într-un oras cu apetit pentru muzica clasica, dar în care nu exista posibilitatea achizitionarii unui instrument performant, a adus un nou puls în viata sa culturala, cei prezenti la concertul inaugural al editiei a II-a vorbind la superlativ despre aceasta idee : "Indiscutabil este un plus!" spunea un spectator "…as spune chiar un magnet care a atras oameni în sala Traube. Sunt entuziasmat ca la un an dupa ce pianul a fost lasat la Medias, Horia Mihail s-a întors si a pornit în al doilea sau turneu tot de aici".

O alta spectatoare remarca: "Prezenta acestui pian a fost benefica pentru oras, pentru cei care au avut sansa sa cânte pe el, pentru cei care au avut sansa sa participe la astfel de concerte. Este o bucurie faptul ca putem avea acest instrument în continuare si felicit Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo pentru idee."

Dupa Medias, Horia Mihail si Pianul Calator au concertat la Dumbraveni, în Biserica Armeneasca si la Sighisoara, în Casa de Cultura. Au fost trei concerte consecutive, trei zile intense care l-au pregatit pe Horia Mihail pentru urmatoarele orase pe care le are de vizitat:

"Oricât de multe concerte as avea de sustinut în acest turneu, din fericire nu intervine rutina, pentru ca fiecare seara este speciala în felul ei. Publicul asista la un spectacol viu, iar eu încerc sa le prezint de fiecare data o poveste interesanta si incitanta. Imi doresc ca publicul din urmatoarele orase pe care le voi vizita sa fie cel putin la fel de entuziast si entuziasmant precum cel al primelor trei concerte" a declarat Horia Mihail.

Turneul Pianul Calator continua cu recitaluri si concerte în alte 16 orase din România (carora li se va adauga un post scriptum la Chisinau, pe 11 iulie, la festivalul international "Nopti pianistice"). În urmatoarea luna, pianistul Horia Mihail va strabate tara de la nord la sud si de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal si de la Mamaia la Sânnicolau Mare. Pianul calator îl va însoti în calatoria catre unele dintre aceste orase si anume catre acelea în care nu exista piane de concert performante, care sa permita sustinerea unor astfel de evenimente.

În data de 30 iunie, în orasul în care s-a nascut celebrul compozitor Bela Bartok, cel de-al doilea pian calator, un Bluthner de concert pus la dispozitie de Societatea Româna de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durata de trei ani, initiat si organizat de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo - va fi pus la dispozitia comunitatii locale din Sânnicolau Mare.

Prima editie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 orase din tara si a marcat împlinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt, fiind realizat dupa exemplul turneului sustinut de celebrul pianist si compozitor romantic între anii 1846 si 1847 în Tarile Române.

Al doilea turneu Pianul calator îi ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, la o noua anvergura, cu un program dens si incitant, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Urmatoarele evenimente vor avea loc pe 27 mai, la Sala Reduta din Brasov si pe 31 mai, la Târgu Mures, la Palatul culturii, unde Horia Mihail va cânta Rapsodia pentru pian si orchestra de Rachmaninov, alaturi de Orchestra Filarmonicii Târgu Mures, dirijor Alexandros Myrat.


Itinerar Pianul Călător 2012:

Mediaș, 21 mai, Sala Traube

Dumbrăveni, 22 mai, Catedrala Armenească

Sighișoara, 23 mai, Casa de cultură

Mamaia, 17 iunie, Radio Vacanța

Buzău, 18 iunie, Teatrul George Ciprian

Focșani, 19 iunie, Teatrul Dramatic

Roman, 20 iunie, Casa de cultură

Caracal, 26 iunie, Teatrul Dramatic

Sânnicolau Mare, 30 iunie, Casa de cultură

Itinerar Recitaluri 2012

Brașov, 27 mai, Sala Centrului Cultural Reduta

Oradea, 2 iunie, Sala Filarmonicii

Baia Mare, 3 iunie, Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare

Cluj-Napoca, 5 iunie, Opera Maghiară

Pitești, 8 iunie, Casa de cultură a sindicatelor

București, 12 iunie, Sala Radio

Iași, 24 iunie, Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu"

Itinerar Concerte cu orchestra 2012

Târgu Mureș, 31 mai, Palatul Culturii
Orchestra Filarmonicii Târgu Mureș, dirijor Alexandros Myrat

Brașov, 7 iunie, Cercul Militar
Orchestra Filarmonicii Brașov, dirijor Bogdan Chiroșcă

București, 15 iunie, Sala Radio
Orchestra Națională Radio, dirjor JinWang

Bacău, 22 iunie, Ateneu
Orchestra Filarmonicii Bacău, dirijor Ovidiu Bălan

Timișoara, 28 iunie, Sala Capitol
Orchestra Filarmonicii "Banatul" Timișoara, dirijor Gheorghe Costin

Chișinău, 11 iulie, Sala cu orgă
Orchestra de cameră a Moldovei, dirijor Valentin Doni


Organizatori: Radio România Cultural si Accendo

Eveniment sustinut de: Radio România.

Partener oficial: Volkswagen

Sponsori: Revalid, JTI, BCR

Coproducator: Radio România Regional si TVR 3

Parteneri: Societatea de muzica veche, Athenee Palace Hilton, Nissa, AdeGas Oil
Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, crazydeal, Romania libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel, AdEvolution

Parteneri culturali: Directia Formatii Muzicale Radio România, Fundatia Stefan Ludwig Roth din Medias, Catedrala Armeneasca din Dumbraveni, Casa de cultura din Sighisoara, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzica din Baia Mare, Opera Maghiara din Cluj, Filarmonica de stat din Pitesti, Radio Constanta, Teatrul „George Ciprian” din Buzau, Teatrul dramatic din Focsani, Casa de cultura din Roman, Filarmonica de stat din Bacau, Filarmonica de stat din Iasi. Centrul Cultural „Radu Serban” - Caracal, Teatrul National „Stefan Iordache” Caracal, Radio Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Casa de cultura din Sânnicolau Mare, Asociatia culturala Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primaria din Sânnicolau Mare

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com