"Pianul Călător"
RO EN

Turneul Pianul calator revine

 

Pianul calator, turneul extraordinar al pianistului Horia Mihail, revine dupa succesul de anul trecut cu o noua editie, ce se va desfasura între 21 mai si 30 iunie 2012.

Timp de 50 de zile, în 22 de concerte si recitaluri ce vor avea loc în 20 de orase din România (carora li se va adauga un post scriptum la Chisinau, pe 11 iulie, la festivalul international „Nopti pianistice”), pianistul Horia Mihail va strabate tara de la nord la sud si de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal si de la Mamaia la Sânnicolau Mare.

Pianul calator îl va însoti în calatoria catre unele dintre aceste orase si anume catre acelea în care nu exista piane de concert performante, care sa permita sustinerea unor astfel de evenimente.

În data de 30 iunie, în orasul în care s-a nascut celebrul compozitor Bela Bartok, „Pianul calator” – cel de-al doilea pian, un Bluthner de concert pus la dispozitie de Societatea Româna de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durata de trei ani, initiat si organizat de Radio România Cultural si asociatia culturala Accendo – va fi pus la dispozitia comunitatii locale din Sânnicolau Mare.

Prima editie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 orase din tara si a marcat împlinirea a 200 de ani de la nasterea lui Franz Liszt, fiind realizat dupa exemplul turneului sustinut de celebrul pianist si compozitor romantic între anii 1846 si 1847 în Tarile Române. Daca Liszt calatorea si sustinea concerte pe un pian Erard ce-l însotea peste tot, primul „pian calator”, un Steinway de concert, a plecat de la Sala Radio împreuna cu pianistul Horia Mihail si echipa tehnica însotitoare catre orase care nu aveau astfel de instrumente – Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbraveni, ramânând, dupa aceasta serie de recitaluri de mare succes, la Sala Traube din Medias, încredintat pentru o perioada de trei ani comunitatii locale.

În urma cu un an, Horia Mihail declara : ”Am ajuns la finalul unei calatorii absolut impresionante. Publicul din toate orasele prin care am trecut ne-a primit cu mult entuziasm, cu mult interes, iar pentru mine a fost o experienta extraordinara, pe care de-abia astept sa o repet. Despartirea de pian, care în aceasta calatorie mi-a devenit prieten, este grea, însa bucuria pe care o am ca am reusit sa-i redau viata de care avea nevoie, face ca aceasta tristete sa dispara.

Al doilea turneu Pianul calator îi ofera lui Horia Mihail bucuria de a repeta aceasta experienta, la o noua anvergura, cu un program dens si incitant, cu recitaluri si concerte cu orchestra. Începe pe 21 mai la Medias, din sala unde s-a terminat anul trecut. Traseul lui va putea fi urmarit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecventele posturilor publice de radio.

Organizatori:  Radio România Cultural si Accendo

Eveniment sustinut de: Radio România.

Partener oficial: Volkswagen

Sponsori: Revalid, JTI, BCR

Coproducator: Radio România Regional si TVR 3

Parteneri: Societatea de muzica veche, Athenee Palace Hilton, Nissa, AdeGas Oil
Parteneri media : Money Channel, Radio România Actualitati, Radio România Muzical, Sapte Seri, Observator Cultural, BeWhere, Cultura, artactmagazine, agentia de carte.ro, liternet, crazydeal, Romania libera, Accente, Style Report, Cocor, Cocor Media Channel, AdEvolution

Parteneri culturali: Directia Formatii Muzicale Radio România, Fundatia Stefan Ludwig Roth din Medias, Catedrala Armeneasca din Dumbraveni, Casa de cultura din Sighisoara, Filarmonica de stat din Brasov, Filarmonica de stat din Tg. Mures, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzica din Baia Mare, Opera Maghiara din Cluj, Filarmonica de stat din Pitesti, Radio Constanta, Teatrul „George Ciprian” din Buzau, Teatrul dramatic din Focsani, Casa de cultura din Roman, Filarmonica de stat din Bacau, Filarmonica de stat din Iasi. Centrul Cultural „Radu Serban” – Caracal, Teatrul National „Stefan Iordache” Caracal, Radio Resita, Filarmonica de stat din Timisoara, Casa de cultura din Sânnicolau Mare, Asociatia culturala Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primaria din Sânnicolau Mare

Contact:
Oltea Serban-Pârâu, 0744.535.089, oltea@rornet.ro
Ana Maria Spataru, 0743.123.678, anaspataru@yahoo.com